Vissen hebben ook gevoel

Fishcount.org.uk is een boeiende nieuwe website die meer bewustzijn wil creëren over de gevolgen van de visvangst en die werkbare oplossingen aanreikt voor de toekomst. Naar schatting worden er elk jaar ongeveer 1 tot 3 biljoen (dus 1000 tot 3000 miljard) vissen gevangen. Maar helaas doen de meeste vangmethodes vissen absoluut geen goed en daarom proberen de oprichters van de website meer diervriendelijke alternatieven te promoten.

Het aantal viskwekerijen in de wereld groeit nog steeds. Maar aangezien de systemen waarmee de meeste kwekerijen werken maar al te vaak dierenleed veroorzaken, is het van groot belang dat het dierenwelzijn in deze sector op korte termijn meer aandacht gaat krijgen.

Er worden op de site diverse bewijzen aangedragen dat vissen intelligente dieren zijn; van wetenschappelijke studies tot een interessant filmpje over Comet de goudvis (zie het fimpje hieronder) die trucjes heeft geleerd. Hij kan voetballen, ringen apporteren, door een tunnel zwemmen en slalommen. Je kan het zo gek niet bedenken!



De website geeft ons een goed beeld van hoe vissen het ervaren om gevangen te worden, en legt bloot welke tekortkomingen de moderne vistechnieken hebben. Vissen worden vaak in hoog tempo in netten vanuit de diepe zee omhoog getrokken en door het grote drukverschil dat er dan ontstaat in de lichamen van de vissen, kan er letsel ontstaan aan hun organen. Daarna worden de vissen op een laag ijs gelegd totdat ze stikken. Als er met lange lijnen wordt gevist laten de vissers ze soms nog eens dagenlang hangen voordat ze aan boord worden gehaald. Dit resulteert in een langzame dood en het maakt de vissen kwetsbaar voor roofdieren. Het is niet moeilijk om je voor te stellen dat gevoelige schepsels hier vreselijk onder lijden.

Er wordt door veel mensen nog steeds gedacht dat vissen geen pijn en stress kunnen ervaren op dezelfde manier als landdieren en mensen. Maar steeds meer onderzoeken wijzen op het tegendeel, namelijk dat vissen en andere onderwaterdieren, zoals krabben, mogelijk dezelfde pijn en emoties ervaren als wij. Deze ontdekking werpt natuurlijk een heel ander licht op de manier waarop vissen worden behandeld die voor consumptie worden gevangen. Tot op heden zijn vistechnieken vooral toegespitst op snelheid en hoeveelheid en er wordt geen rekening gehouden met het leed van de dieren die gevangen worden.

Het aantal viskwekerijen in de wereld groeit nog steeds en aangezien de omstandigheden in deze kwekerijen veel dierenleed veroorzaken, is het essentieel dat er in de toekomst aandacht wordt besteed aan dierenwelzijn in deze sector. Vissen zijn wonderbaarlijke schepsels die onmisbaar zijn op onze planeet en nu we weten hoe gevoelig deze wezens zijn, is het des te belangrijker dat er snel iets verandert in deze industrie.

Neem eens een kijkje op www.fishcount.org.uk (engelstalig) of www.vissenbescherming.nl (nederlandstalig)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten