Chimpansees helpen elkaar een handje

In Japan hebben onderzoekers chimpansees hun maatjes uit de brand zien helpen op het moment dat deze hulp nodig hadden. Ze gaven ze bijvoorbeeld een stuk gereedschap vanuit een nabij gelegen hok. Maar het meest bijzondere was dat dit het vaakst gebeurde op het moment dat de chimpansee echt hulp nodig had en hier ook om vroeg en niet als hij of zij alleen met het stuk gereedschap wilde spelen. Dit laat zien dat chimpansees zich bekommeren om het welzijn van hun soortgenoten en hulp bieden, zelfs op de momenten dat ze er zelf geen voordeel bij hebben.



Maar niet alleen chimpansees kunnen hulp verwachten. Tijdens een onderzoek door Felix Warneken kwam naar voren dat chimpansees mensen op dezelfde manier helpen en hun een stok aanbieden als daarom gevraagd wordt. Via deze link zijn filmpjes te zien van beide experimenten. Scroll naar het einde van de pagina en klik op het eerste filmpje in de lijst  (Supporting Information, Video S1).

Bronnen:

Yamamoto, S., Humle, T.,Tanaka, M. (2009) Chimpanzees Help Each Other upon Request, PLoS ONE, 4(10): e7416
Warneken, F., Hare, B., Melis, A.P., Hanus, D., Tomasello, M. Spontaneous Altruism by Chimpanzees and Young Children, PLoS Biol 5(7): e184

Geen opmerkingen:

Een reactie posten